Bun venit!

La ce m-am gandit pentru blogul acesta: sa va arat ce-mi place mie sa fac, sa va mai povestesc pe ce site-uri descopar chestii interesante legate de margelit, eventual sa facem schimb de impresii (poate aveti si voi cate ceva de impartasit), sa va prezint tutoriale cu pasii parcursi in construirea unui model si...mai vedem ce idei imi mai vin.

Nici un om nu poate deveni stapanul mestesugului sau...din prima zi :)

3 septembrie 2012

Amigurumi

Gata, am invatat amigurumi!

Ce inseamna asta? Inseamna ca am invatat si eu ceea ce japonezii fac de multi-multi ani. Croseteaza figurine, intr-un model circular, pe care le umplu apoi cu vata sau vatelina. Foarte interesanta la aceste figurine este (dis)proportia – capul figurinei este supra-dimensionat comparativ cu „burtica” (sa nu zicem „corpul” :).

Ce poti face cu ele? Pai, in primul rand, le poti darui celor dragi; in al doilea rand le poti darui celor dragi dupa ce ai intrebat inainte cam ce fel de figurina amigurumi isi doresc; si abia in al treilea rand poti face o mica bucurie cuiva drag…restul tine de propria optiune :)

Procesul de invatare nu a fost complicat. Am utilizat, ca de obicei, resursele gratuite de pe net si restul a venit de la sine. Din fericire, exista o gramada de lectii gratuite, trebuie numai sa iti doresti de-adevaratelea sa stii cum se face. Am descoperit amigurumi intamplator, incercand sa invat cum se fac margelele crosetate. Se pare ca am trecut direct la next level pentru ca nu am reusit sa-mi fac siragul din margele colorate dar am umplut casa cu ursuleti de toate culorile si marimile. Acum a venit randul iepurasilor. Albastri.

Avantaje? Este o minunata metoda de relaxare si terapie, este o minunata metoda de a face ceva care sa aduca bucurie. Nu prea ai sanse sa gresesti. Si chiar daca, sa zicem ca se intampla, nu este nici o problema….Se repara sau se improvizeaza la fata locului. Si apoi, cand se porneste tavalugul creatiei, totul merge ca de la sine, iti vin idei noi, combini ce vezi la altii cu ce ai vrea tu sa fie…

Imi place extrem de mult partea de final cand sunt asamblate in intreg partile construite separat, cand cos urechiusele, cand montez ochii care parca dau viata personajului, cand adaug accesoriile care dau nota de final, cand apare codita…cand le daruiesc…Da, cand le daruiesc imi place cel mai mult!

Iata modul de lucru de baza. Asta a fost prima sursa de inspiratie pentru mine.
 
 
 
Partea putin mai complicata a venit atunci cand mi-am dat seama ca exista un numar infinit de pattern-uri gratuite pe care nu le pot folosi pentru ca nu ma pricep sa le citesc. Asa ca m-am mobilizat, am studiat mecanismul si la final mi-am dat doctoratul in citit pattern-uri amigurumi. Gata, i-am biruit si pe astia! Am invatat amigurumi! J Restul tine de antrenament si inspiratie.
Lectii de crosetat si patterern-uri, la indemana, pe LionBrand
 
Pentru o demonstratie de citit pattern-ul amigurumi va propun urmatoarea varianta, in 8 parti. Daca nu va descurcati cu varianta asta, pot sa va ajut si eu. Ceea ce stiu sigur este ca pare mult mai complicat la prima vedere! Vestea buna este ca doar pare :)
Partea 1
 
Partea 2
 
 
 Partea 3
 
 
Partea 4
 
 

 
 
Partea 5
 

 
 
Partea 6
 

 
Partea 7
 

 
Partea 8
 
 
 
 
Si acum niste prieteni de-ai mei...
 
 

 
Inspiratie de milioane sa aveti si inima mare de daruit. Restul vine de la sine...
 
Multumesc!
 
 


10 comentarii:

  1. Frumosi foc. Felicitari pentru doctorat... altii se chinuiesc de ani buni si nu mai termina :((

    Imbratisari... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, draga mea! Daca vrei pentru tine pot sa fac un ursulet absolvent, cu tichiuta aia sic pe o ureche :) Ce zici ti-ar placea? Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaaaa..... te rog...
    Multumesc din suflet!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gata, s-a facut! Dupa ce termin proiectul cu iepurasul albastru, cam doua saptamani sa zicem. Dar promite-mi ca il faci vedeta la tine pe blog :)))))

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. :)

    Siguuur.... il voi folosi ca talisman.... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ursuletul este minunat!
    Multumesc!
    Te pup,
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricand, cu cea mai mare placere :)
    Noi multumim pentru vizita minunata pe care ne-ai facilitat-o.

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. buna, am dat peste blogul tau in cautarile mele sa aflu mai multe despre amigurumi si am cateva intrebari - ce tip de lana ai folosit (am vazut ca se recomanda worsted weight yarn si nu stiu echivalentul RO) si ce marime de croset ar da efect vizual mai bun. mersic anticipat Violeta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,

      Nu m-am gandit niciodata ca ar trebui sa folosesc un tip anume de fir :) am crosetat pur si simplu. Am folosit in aceiasi masura lana si bumbac, fir subtire sau mai gros. Pentru margelele cu bile crosetate (dupa modelul amigurumi) am folosit intotdeauna bumbac si am umplut cu bile din polistiren achizitionate de la Casa Retro. Oricum, atunci cand sunt umplute, figurinele prind viata - restul sunt detalii.

      Te pup, cu mare drag! Spor la lucru, inspiratie maxima si (cel mai important) sa bucuri cat mai multi oameni cu ceea ce faci :)

      Ștergere
    2. Multumesc pt raspunsul prompt ! Sunt curioasa ce o sa iasa :) Numai Bine Violeta

      Ștergere